Ceviz Yetiştiriciliği

Türkiye.de yetiştirilen cevizin (Juglans regia L.) doğal yayılış alanı Orta Asya ve

Anadolu.dur. Dünya.da üretimi en yaygın olan ceviz çeşidi budur.

Uygun tozlayıcı çeşitlerin belirlenmesi ceviz yetiştiriciliğinde önemli konuların

başında gelmektedir.Yeni kurulacak plantasyonlarda seçilecek çeşitlerin döllenme

biyolojileri iyi araştırılmalıdır.

Ceviz yetiştiriciliğinde fidanlar değişik yollarla üretilmektedir.Bunlar;

1)Jeneratif Üretim: Tohumdan üretilen çöğürlerden elde edilen olup,istenen çeşit ve

karakter özelliğini tamamen göstermez ve geç meyveye yatar.

2)Vejatatif Üretim:Çöğür üzerinden istenen kültür çeşitlerinin aşılanması şeklindeki

üretimdir.Çeşit özelliğini taşıması için fidanların vejatatif (aşı,doku kültürü,çelikle)

yolla çoğaltılması gereklidir.Özellikle Batı ülkelerinde ve Amerika.da aşı ile çoğaltma

tekniği kullanımı artmış ve ceviz yetiştiriciliği seleksiyon yoluyla aşılanarak

yapılmaktadır.

Islah edilmiş olan ceviz çeşidinin korumaya alınması ve çoğaltılmasında en

uygun yöntem aşı ile çoğaltmadır.

Cevizde en çok kullanılan aşı yöntemi yama göz aşısıdır.İklim koşullarına bağlı

olarak değişiklik gösterebilmesine rağmen genellikle aşı mevsimi Ağustos ayının

ikinci haftasından Eylül ayının ilk haftasına kadar devam eder.Ayrıca makineli omega

aşısı,yarma kalem aşısı,dilcikli aşı gibi aşı yöntemleri de kullanılır.

Aşılı ceviz fidanı üretiminde aşı yapılacak anacın seçimi de son derece

önemlidir.Anaç kuvvetli bir kök yapısına sahip olmalı,verimli olmalı,her sene meyve

vermeli ve hastalıklara karşı dayanıklı olmalıdır.

Cevizde çeşitliliği sağlamak amacıyla Anadolu.nun hemen her bölgesinde yer

alan yerli ceviz ağaçlarından istenilen kalite özelliklerine sahip olan tip ve çeşitlerin

seleksiyon yolu ile seçilmesi,vejatatif yöntemlerle fidan üretimleri ve bölgelere uygun

çeşitlerin yayımı öncelikli çalışmaların içinde yer almaktadır.

Ceviz çeşitleri çelikle, doku kültürü ve daldırma usulü yöntemleri uygulanarak da

çoğaltılabilmektedir.

 

Kaynak: http://www.bahcebitkileri.org

  • h.jpg
  • i.jpg
  • k.jpg
  • l.jpg
  • m.jpg
  • n.jpg
  • o.jpg
  • s.jpg
  • t.jpg
  • u.jpg
  • v.jpg
  • x.jpg
  • y.jpg
  • z.jpg

5'inci Yılında ürün alabilir, 10'uncu Yılında verim alabilirsiniz. Hiçbir başarı tesadüf değildir. Doğru başlangıç, düzenli bakım ve takip ile emeğinizi iyi bir yatırıma dönüştürmek sizin elinizde. ACAR Fidancılık olarak bu yolda size tam destek veriyoruz. 30 yıllık tecrübemiz ve referanslarımız işimizin göstergesidir.

Chandler ceviz ceşidi, çok verimli bir çeşit,geç donların olduğu bölgelere tavsiye edilir. Geç uyanır donlardan etkilenmez. Meyve eti beyaz, iç verimi yüksektir. Nisan ayında yapraklar uyanmaya başlar ve 9. Ay sonlarında hasat yapılır. Doğru tozlayıcısı olan fernette ceviz çeşidi ile birlikte dikilmelidir. Getiri yüksek bir çeşittir.

Kuracağınız Ceviz bahçesinin önceden planlanması, etüd edilmesi önem arz etmektedir. Toprak analizi ve çevreye göre hangi çeşit Ceviz fidanının daha uygun olacağının belirlenmesi, geleceğe yapılan bu yatırımın uzun ömürlü olmasını sağlayacaktır. Düzenli bakımlar, ağaç gelişimini ve verimini artırır.

Kargom Nerede?

Fidan Nasıl Dikilir?

Neredeyiz?

ACAR Fidancılık
Sahil Yenice Köyü

Bandırma/BALIKESİR

Telefon:
 0.266.736 01 33
 0.535.475 16 36 

Fax:
 0.266.736 01 33

E-mail:
info@acarfidancilik.com.tr